Pár szó az időjárásáról

2010.06.15. 09:41 borzeblogger2.1

Évtizedeken keresztül nyaraltak a magyar turisták a Fekete tenger csodás partján, az Aranyhomokon és a Napos parton, olykor megismerve Bulgária más tájait is. Kisgyermekes családok, kalandvágyó fiatalok keresték fel sekély tengerpartját, égbenyúló hegyeit, zöldellő erdeit. Az ország természeti adottságai az idők során mit sem változtak, ma is kielégíti az idelátogatók minden igényét.
Mi is az, ami különösen vonzó ebben a furcsa, szép balkáni országban?
A tenger kékje ragyog, hófödte csúcsok villognak a napfényben, kolostorok imára buzdító csendje némaságra int.
Mégis miért volt a néhány év mellőzöttség?
A kelet-közép–európai tömb átalakulása a Balkánt is érintette így természetesen Bulgáriát is. Lakói nehezen éltek, sokan főként a fiatalok kivándoroltak nyugat Európába és észak Amerikába “szerencsét próbálni”. Ma az ide látogatók tapasztalhatják, hogy a helyiek éppolyan kedvesek és vendégszeretők, mint régen. A nyugati árakhoz képest Bulgária ma is olcsó, sőt mondhatjuk a legolcsóbbak között van. Kevés olyan országot találunk, közelünkben ahol közel 3000 m-es hegyek nyúlnak a magasba, égszínkék tenger, a monostorokban barátságos szerzetesek fogadnak bennünket, s az érintetlen természettel találkozunk. Múltbeli romantikánkat megtaláljuk az ország minden pontján, hiszen a 3000 éves történelem végig kísérheti utunkat!

Mint Herodotos írta:
“Nem tudom, mi szebb, Athén vagy Apollónia”

Földrajzi fekvés
Bulgária Délkelet-Európában, a Balkán félsziget északkeleti részén fekszik. Bulgáriát öt ország határolja. Északon a természetes határ a Duna-mely Romániától választja el, nyugaton Szerbia és Macedónia, délen Törökország és Görögország. Az ország nyugati és déli határai legnagyobbrészt természetes határok, amelyek a határhegység gerincén vagy oldalában haladnak. Északon a Duna , keleten a Fekete tenger, -melynek határvonala 378 km hosszú, délen és nyugaton hegyek határolják.

Tájegységek
Területének kétharmada síkság, és dombvidék, egyharmadát hegyek borítják A legmagasabb a Rila hegység,- Mussala csúcs, 2925m magasságával a Balkán félsziget legmagasabb csúcsa. A második a Pirin, hegység, 2914m magas a Vihren csúcs, majd a Rodope hegységben a Vitosa következik. Közepén nyugat-keleti irányban egész területén végighúzódik a Balkán hegység /Sztara planina-Öreg hegység/, mely kettéosztja az országot. Északon a Duna –síkság, /Dunavszka ravnina/ a Balkán hegységtől délre a hegyek /Vitosa, Rila, Pirin Rodope/, keleti irányban a Trák síkság található.
A leghosszabb bolgár folyó a Marica, mely a Rila hegységben ered, és az Égei tengerbe ömlik.

Legmagasabb pont: Musala csúcs /2925m/ Rila hegységben
Legalacsonyabb pont: Fekete tenger: 0.m

Klíma
Mérsékelt kontinentális éghajlat, mely inkább az ország északi részére jellemző. A Fekete-tenger partvidékén a tél enyhébb, a nyár hűvösebb, az ősz hosszú és kellemes. A magashegyvidéki klimatikus területen az éghajlat hűvösebb. Július és augusztus a tengerparti nyaralás csúcsideje. Az átlaghőmérséklet ilyenkor 23 C, de a higanyszál gyakran emelkedik 35C fölé. A frissítő légáramlat, mely a tenger felől érkezik kellemessé, teszi a legforróbb napokat is. Június a legnedvesebb hónap a Fekete tengernél. A fürdési szezon június közepétől szeptember végéig tart. Az országban a csapadék mennyisége kevesebb mint hazánkban.

Átlaghőmérsékletek a tengerparton

°C

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nappal:

21

26

29

29

24

20

Éjszaka:

12

16

18

17

15

11

Víz: 

15

19

22

23

21

17

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria2010.blog.hu/api/trackback/id/tr892082835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.