Gasztronómia,Vallás

2010.06.24. 10:17 borzeblogger2.1

Gasztronómia

Mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi finomságokat, amelyek joghurtot, sajtot, bárányt, halat és sok-sok zöldséget tartalmaznak. A levesek közül legjellegzetesebb a *csorba*, amely tulajdonképpen egy joghurtos, tojásos csirkeleves. A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás vegyes salátának, a sültpaprika-salátának, a sült padlizsánból készülő ételeknek. Az ínyencek ne hagyják ki a rószaszirupot, mely úgy készül, hogy a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. Az étkezés befejezése Bulgáriában is a feketekávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos törökkávét.


A bolgár népszokások a tavasz kezdetéhez kötődnek.

Február 14.: Trifon zarezan
A szőlőtőkék tavaszi metszésének a kezdetét jelenti ez az ünnep. A kimetszés után a szőlőtőkét bepermetezik borral, ezzel biztosítsák az egészséges és bő termést.

Március 1.: Baba Marta ünnepe
A tavasz kezdetének ünnepe. Ekkor mindenki megajándékozza a szeretteit, családtagjait, barátait, a Martenicával. A fehér és vörös gyapjúfonálból font, szőtt, sodort Martenica a hiedelem szerint reménységet, egészséget és szerencsét hoz.” Cestito baba Marta! Da si ziva I zdrava!“- kívánsággal adják át egymásnak az emberek, ami annyit jelent, hogy „Minden jót kívánok Márta Anyó! Légy boldog és egészséges!” Kézre, csuklóra kötve, avagy a ruhára, kabátra feltűzve addig kell viselni, ameddig a tavasz első hírnökét- a fecskét vagy a gólyát esetleg egy kizöldellő fát meg nem lát az ember. Ekkor a martenicát fel kell kötözni a legközelebb eső gyümölcsfára.

Kukeri: a Húsvét időpontjával változó ünnep
Ez az álarcos ünnepség kicsit hasonló a mi Busójárásunkhoz. A nagyböjt előtti vasárnapon a Gonoszt távoltartó ünnep. A férfiak hatalmas és csodálatos tollakkal díszített maszkokat viselnek, melyek állatokat imitálnak. A derékszíjaikra kolompokat, harangokat kötnek, így tánc közben óriási zajt csapnak, ezzel űzik el a gonosz szellemeket és a telet.

Május 21.: Nestinarski /parázs/ tánc
Szent Konstantin és Elena napján, főleg a déli, Sztrandzsa hegyi falvakban ünneplik. Ez a tánc a régi pogány szokások és az ortodox vallási hagyomány elegyeként jött létre. A nestinarok mezítláb táncolnak a parázson, anélkül, hogy a talpuk megégne! A falu népe nagy tüzet rak a főtéren. Amikor a tűz már leégett, a parázs izzik, ezt egy keresztet formálva rakják szét, majd egy kört rajzolnak az izzó parázsból. Ekkor dobszó mellett fehér ruhába öltözött férfiak /nestinarstvo/ és nők /nestinarka/ besétálnak a még izzó parázsba. Kezükben szentképeket, vagy ikonokat tartanak, és mezítláb táncolnak a parázson! Hagyomány, hogy fiatal asszonyokat vagy gyermekeket átvisznek a parázson, hogy egészségesek legyenek! A parázstánc titkát féltve őrzik a Sztrandzsa hegy lakói, a rejtély megfejthetetlen, pedig előfordult már hogy egy-két turista is megpróbálta a parázstáncot, és nem sérült meg!

Vallások
A bolgárok többsége görög-keleti vallású. A görögkeleti vallás, 1054-ben vált el a katolikustól. A keleti egyház neve ortodox. A bolgár egyház 1908-ban vált önálló egyházzá. A lakosság 83,8%-a bolgár ortodox vallású. A templomaik jellegzetes építészei formát képviselnek, a templombelsőben különleges az ikonosztáz /Ikon fal/. Az egyházi személyek öltözete többnyire sötét csuha, szakállt viselnek.

Ünnepek, fesztiválok

Január

 

Kukeri fesztivál, Razlog, Sandinszki, Pernik /jan.23./ és Petrics
Koprivstica (Yordanov nap jan.6.)
Kamarazenei fesztivál Plovdivban

Március

 

Márciusi zenei fesztivál Russeban
Kukeri fesztivál Siroka Lakaban

Április

 

Fesztivál Sandinszkiban (április vége)
Színházi napok Blagoevgradban

Május

 

Tejfesztivál a Rodope falvaiban (május 21.)
Ünnep Banszkoban (május 17-24.)
Trák folklór fesztivál Stara Zagora (május utolsó hétvége)
Szófiai Zenei Fesztivál
Humor és szatíra fesztivál Gabrovoban

Június

 

Macedon folklór fesztivál Blagoevgrad
Rózsák fesztiválja Kazánlakban és Karlovoban
Tűztánc- Strandzsa hegyi falvakban
Nyári fesztivál- Várna
Arany Orpheus fesztivál Plovdivban

Augusztus

 

Koprivsticai népzenei fesztivál (aug.15.)
Rosheni népzenei fesztivál
Rilai Sz. János születésnapi ünnepsége a Rilai kolostorban (aug.18.)
Burgasi Népzenei fesztivál
Veliko Tarnovo opera fesztivál

Szeptember

 

Nemzetközi népzenei fesztivál Plovdivban
Balkán népzenei fesztivál Blagoevgradban
Népi fesztivál a Pirirnben
Rozeni kolostor ünnepe (szept.8.)

Október

 

Jazz fesztivál Szófiában
Banszkoi kórus fesztivál (okt.8.)
Golcse Delcsev napja (okt.18.)
Rilai kolostor ünnepe (okt.19.)
Nemzetközi jazz fesztivál Ruszeban
Szimfonikus zenekari fesztivál Haskovoban

November

 

Nemzetközi jazz fesztivál Blagoevgrad
Nemzetközi jazz fesztivál Szófia

December

 

Kukeri fesztivál Blagoevgrad (dec.25.)

A bolgár (cirill) ABC

А

Б

В

Г

Д

Е

Ж

З

И

Й

К

Л

М

Н

О

А

б

в

г

д

е

ж

з

и

й

к

л

м

н

о

A

b

v

g

d

e

zs

z

i

j

k

l

m

n

o

 

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ъ

Ь

Ю

Я

п

р

с

т

у

ф

х

ц

Ч

ш

щ

ъ

ь

ю

я

p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bulgaria2010.blog.hu/api/trackback/id/tr472103018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.