Bulgária időjárás 06.24

2010.06.24. 10:19 borzeblogger2.1

Napos,felhős idő várható.Észak-Északnyugat felől 19 km/h szél fúj.A hőmérséklet visszaesik 16-17 oC-ig.

Szólj hozzá!

Gasztronómia,Vallás

2010.06.24. 10:17 borzeblogger2.1

Gasztronómia

Mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi finomságokat, amelyek joghurtot, sajtot, bárányt, halat és sok-sok zöldséget tartalmaznak. A levesek közül legjellegzetesebb a *csorba*, amely tulajdonképpen egy joghurtos, tojásos csirkeleves. A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás vegyes salátának, a sültpaprika-salátának, a sült padlizsánból készülő ételeknek. Az ínyencek ne hagyják ki a rószaszirupot, mely úgy készül, hogy a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. Az étkezés befejezése Bulgáriában is a feketekávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos törökkávét.


A bolgár népszokások a tavasz kezdetéhez kötődnek.

Február 14.: Trifon zarezan
A szőlőtőkék tavaszi metszésének a kezdetét jelenti ez az ünnep. A kimetszés után a szőlőtőkét bepermetezik borral, ezzel biztosítsák az egészséges és bő termést.

Március 1.: Baba Marta ünnepe
A tavasz kezdetének ünnepe. Ekkor mindenki megajándékozza a szeretteit, családtagjait, barátait, a Martenicával. A fehér és vörös gyapjúfonálból font, szőtt, sodort Martenica a hiedelem szerint reménységet, egészséget és szerencsét hoz.” Cestito baba Marta! Da si ziva I zdrava!“- kívánsággal adják át egymásnak az emberek, ami annyit jelent, hogy „Minden jót kívánok Márta Anyó! Légy boldog és egészséges!” Kézre, csuklóra kötve, avagy a ruhára, kabátra feltűzve addig kell viselni, ameddig a tavasz első hírnökét- a fecskét vagy a gólyát esetleg egy kizöldellő fát meg nem lát az ember. Ekkor a martenicát fel kell kötözni a legközelebb eső gyümölcsfára.

Kukeri: a Húsvét időpontjával változó ünnep
Ez az álarcos ünnepség kicsit hasonló a mi Busójárásunkhoz. A nagyböjt előtti vasárnapon a Gonoszt távoltartó ünnep. A férfiak hatalmas és csodálatos tollakkal díszített maszkokat viselnek, melyek állatokat imitálnak. A derékszíjaikra kolompokat, harangokat kötnek, így tánc közben óriási zajt csapnak, ezzel űzik el a gonosz szellemeket és a telet.

Május 21.: Nestinarski /parázs/ tánc
Szent Konstantin és Elena napján, főleg a déli, Sztrandzsa hegyi falvakban ünneplik. Ez a tánc a régi pogány szokások és az ortodox vallási hagyomány elegyeként jött létre. A nestinarok mezítláb táncolnak a parázson, anélkül, hogy a talpuk megégne! A falu népe nagy tüzet rak a főtéren. Amikor a tűz már leégett, a parázs izzik, ezt egy keresztet formálva rakják szét, majd egy kört rajzolnak az izzó parázsból. Ekkor dobszó mellett fehér ruhába öltözött férfiak /nestinarstvo/ és nők /nestinarka/ besétálnak a még izzó parázsba. Kezükben szentképeket, vagy ikonokat tartanak, és mezítláb táncolnak a parázson! Hagyomány, hogy fiatal asszonyokat vagy gyermekeket átvisznek a parázson, hogy egészségesek legyenek! A parázstánc titkát féltve őrzik a Sztrandzsa hegy lakói, a rejtély megfejthetetlen, pedig előfordult már hogy egy-két turista is megpróbálta a parázstáncot, és nem sérült meg!

Vallások
A bolgárok többsége görög-keleti vallású. A görögkeleti vallás, 1054-ben vált el a katolikustól. A keleti egyház neve ortodox. A bolgár egyház 1908-ban vált önálló egyházzá. A lakosság 83,8%-a bolgár ortodox vallású. A templomaik jellegzetes építészei formát képviselnek, a templombelsőben különleges az ikonosztáz /Ikon fal/. Az egyházi személyek öltözete többnyire sötét csuha, szakállt viselnek.

Ünnepek, fesztiválok

Január

 

Kukeri fesztivál, Razlog, Sandinszki, Pernik /jan.23./ és Petrics
Koprivstica (Yordanov nap jan.6.)
Kamarazenei fesztivál Plovdivban

Március

 

Márciusi zenei fesztivál Russeban
Kukeri fesztivál Siroka Lakaban

Április

 

Fesztivál Sandinszkiban (április vége)
Színházi napok Blagoevgradban

Május

 

Tejfesztivál a Rodope falvaiban (május 21.)
Ünnep Banszkoban (május 17-24.)
Trák folklór fesztivál Stara Zagora (május utolsó hétvége)
Szófiai Zenei Fesztivál
Humor és szatíra fesztivál Gabrovoban

Június

 

Macedon folklór fesztivál Blagoevgrad
Rózsák fesztiválja Kazánlakban és Karlovoban
Tűztánc- Strandzsa hegyi falvakban
Nyári fesztivál- Várna
Arany Orpheus fesztivál Plovdivban

Augusztus

 

Koprivsticai népzenei fesztivál (aug.15.)
Rosheni népzenei fesztivál
Rilai Sz. János születésnapi ünnepsége a Rilai kolostorban (aug.18.)
Burgasi Népzenei fesztivál
Veliko Tarnovo opera fesztivál

Szeptember

 

Nemzetközi népzenei fesztivál Plovdivban
Balkán népzenei fesztivál Blagoevgradban
Népi fesztivál a Pirirnben
Rozeni kolostor ünnepe (szept.8.)

Október

 

Jazz fesztivál Szófiában
Banszkoi kórus fesztivál (okt.8.)
Golcse Delcsev napja (okt.18.)
Rilai kolostor ünnepe (okt.19.)
Nemzetközi jazz fesztivál Ruszeban
Szimfonikus zenekari fesztivál Haskovoban

November

 

Nemzetközi jazz fesztivál Blagoevgrad
Nemzetközi jazz fesztivál Szófia

December

 

Kukeri fesztivál Blagoevgrad (dec.25.)

A bolgár (cirill) ABC

А

Б

В

Г

Д

Е

Ж

З

И

Й

К

Л

М

Н

О

А

б

в

г

д

е

ж

з

и

й

к

л

м

н

о

A

b

v

g

d

e

zs

z

i

j

k

l

m

n

o

 

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ъ

Ь

Ю

Я

п

р

с

т

у

ф

х

ц

Ч

ш

щ

ъ

ь

ю

я

p

Szólj hozzá!

Kultúra

2010.06.22. 12:57 borzeblogger2.1

 

Kultúra


Bulgária figyelemreméltó, ezer éves múltra visszatekintő kulturális örökséggel rendelkezik. Az ország területén 36 történelmi-kulturális rezervátum és több mint 40 000 kulturális emlékmű található. Ezek különböző történelmi időkből származnak: történelem előtti ásatások, trák sírok, görög archeológiái maradványok, római- és bizánci kori várak, az Első és Második Bolgár Cárság, a nemzeti reneszánsz idejéből fennmaradt történelmi emlékművek. Továbbá a nagyvárosok megőrzött építészeti együttesei valamint eredeti atmoszférát és egykori tipikus, reneszánsz korabeli bolgár építészetet megőrzött egész falvak, városok: Plovdivi óvárosa, Veliko Tarnovo, Koprivstica, Trjavna, Arbanaszi, Bozsenci, Zseravna, Melnik, Banszko, Kovacsevica, Neszebar, Szozopol. stb. Bulgáriában sok (több mint 160) templom és kolostor található. A kolostorok közül a leghíresebbek és a leglátogatottabbak a következők: rilai, bacskovoi, rozserii, trojani, preobrazseni, valamint az aladzsai kőkolostor. A turisták a kolostorok sokaságában éjszakázhatnak, s így teljes egészében átélhetik a szent helyek atmoszféráját. Az országban több száz nevezetes templom van, amelyek a bolgár ikonfestő iskolák egyedi képeit, falfestészetét, fafaragásait, középkori freskóit és ikonjait őrzik. Bulgáriában hét történelmi – kulturális emlékmű és két rezervátum található, amelyek az UNESCO világörökség védnökségi listájában szerepelnek: a Szvestariban található trák sírhely, a kazanlaki trák sírkamra, a madarai lovas, a Szófia mellett levő Bojana-templom, az Ivajloban lévő kőkolostorok; a rilai kolostor; Neszebar óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park.

Nemzeti ünnepek


Január 1.                       Újév
Húsvét                          Az egyházi naptár szerint
Március 3.                      A függetlenség napja- a török uralom alóli felszabadulás ünnepe
Május 1.                        Munka ünnepe
Május 6.                        Szent György napja
Május 24.                       Bolgár kultúra és a szláv írás ünnepe
Szeptember 6.                Bulgária Egyesülésének napja
Szeptember 22.               Függetlenség napja
December 24-25-26.        Karácsony

Néprajz, népszokások


Hagyományok, folklór


Nagyon érdekesek és egyediek a népviseleti ruhák és hangszerek. A legnépszerűbb kosztümök közé tartoznak a trák, a rodopei és Vidin környéki un. feketeruhák (csernodreskovci) és fehérruhák (belodreskovci). Rendkívül változatosak a különböző népszokások megrendezésekor hordott népviseleti ruhák. A legnépszerűbbek ezek közül a kuker és lazarka viselet, valamint a parázstáncoló nesztinár táncosok ruhái. Eredeti hangzásúak a hagyományos bolgár hangszerek, mint a kaba-duda, dzsura-duda, koboz, kétcsövű síp, furulya, dob, bolgár mandolin, kereplő és még egyéb ezekhez hasonló hangszer. A bolgár ünnepi népszokások szigorú naptári rend szerint zajlanak. Csak férfiak vehetnek részt a koleduvane népszokásban, a karácsonyi éneklésben. A szurvakane a legjellegzetesebb újévi hagyomány, amely az egész országban fennmaradt napjainkig is. A bolgár laduvane szintén újévi hagyomány, de csak lányok vehetnek részt benne és házasságkötésre vonatkozó csoportos jövendölésnek felel meg. Trifon Zarezan napján (február 14.) – amely a bortermelők, kocsmárosok és kertészek napja – metszik meg az első szőlőt. A hagyomány szerint csak férfiak vesznek részt ebben a népszokásban. A maskarás játékokat Szirni Zagovezni napján rendezik – maszkosok vesznek részt benne (bakkecskének, bikának, kosnak és egyéb félelmet keltő állatnak öltözött férfiak- bolgárul: kukeri a maszkok elnevezése). A résztvevők fiatal, nőtlen férfiak, akik kikészítetlen nyers kecske és juhbőrbe öltöznek ilyenkor. A derekukon kolompok sokaságával felszerelt maszkosok nagy látványosságot keltenek. A lóversenyzés (kusia) olyan népszokás, amelyet Tódor napján (a Nagyböjt időszakának első szombatján) rendeznek meg. A lazaruvane a mezőknek, legelőknek, erdőknek és a fiatal leányoknak (lazarki) szentelt népszokás, akik hagyományos tavaszi népviseletbe öltöznek ilyenkor. A lányok Lázár napján házról házra járnak, amelyet szombat délben kezdenek el és folytatják egészen másnap vasárnapig, amely a Virágvasárnapnak, más néven Vrabnicának felel meg. Március elsején ünneplik a tavasz kezdetét. Erre a napra készítik el a hagyományos martenicákat (piros-fehér színből sodort kettős gyapjú vagy pamut fonal), amelyeket kitűzve hordanak az emberek, abban a hiedelemben, hogy ez egészséget hoz nekik. Szent György napját, melyet május 6-án ünnepelnek, szintén tiszteletben tartják a bolgárok, a szentet a juhpásztorok és nyájak védőszentjének tartják. Ezen a napon a házakat és a gazdaságokat zöld koszorúkkal díszítik fel, kígyózik a horó körtánc, lengenek a hinták. A szabadban fogyasztják a hagyományos Szent György napi ünnepi ételt a kurbánt (az első újszülött bárányból főzött húsos, sűrű leves), a pogácsát és más hagyományos ételeket.
 

 

 

Szólj hozzá!

Történelme, államformája

2010.06.22. 12:52 borzeblogger2.1

 

Bulgária történelme

Bulgária földjén már az őskorban korban is élt ember, majd i.e. 1000 körül telepedtek le az indogermán trákok. A trák nép laza törzsi szövetségben élt, két jelentősebb törzse az odrisz és a besszusz volt. A trákok “kék szemű, göndör szakállú” jellegzetesen indogermán emberek voltak. Jól értettek a henyéléshez, nem vetették meg a bort. A tisztasággal hadilábon álltak, a trák dardán törzsről maradt fenn, hogy életében háromszor mosakodott: először amikor megszületett, másodszor amikor megházasodott, és harmadszor amikor meghalt. Az i.e. VI. századdal vége szakadt az elszigeteltségüknek, mert a görög városállamokból kirajzó telepesek a partvidéket gyarmattá alakítják át. I.e. IV. századtól római provinciává válik az ország, majd végül 395-tel a Keleti Császárság, Bizánc uralma alá kerül. A 6. század folyamán békés szláv telepesek kezdik művelni a földet. 679-ben a bolgár-egy harcias törzs kel át a Dunán, és Aszparuh kan vezetésével megalapítja az Első Bolgár Birodalmat. Egész Bizáncig terjesztette ki hatalmát, a bolgárok beolvadtak a szlávok népcsoportjába átvéve nyelvüket és életmódjukat. A nevében már szláv Borisz kán alatt veszik fel a bolgárok a kereszténységet (Borisz cárt annyira megrémítette a poklot ábrázoló freskó-melyet egy bizánci szerzetes festett a palota falaira, hogy elfogadta az ortodox kereszténységet) mivel az új hitet bizánci szláv papok hirdetik, a szláv egyházi nyelv hatására a bolgár és a szláv elem egybeolvadása ekkor vesz nagy mértéket. Mindebben óriási jelentősége van a két szaloniki hittérítőnek, Cyrill /Konstantin/ és Method–nak. Nemesi görög családban születtek, és hogy a keresztény vallást a szlávokkal jobban, megismertessék 855 körül kialakították a szláv írást, és ó szláv nyelvre fordították az evangéliumot. A szlávok apostola Cyrill nevét viseli ez az írás, mert tőle származik a vele leírt bibliafordítás, Cyrill maga azonban más írást talált ki, a görög minuskulára alapított glagolitát.
861-ben megkeresztelte Borisz cárt. Simeon (893-927) alatt éri el Bulgária a fénykorát. A már Bizáncot fenyegető bolgár veszélyt érezve a császár az Etelközben letelepült magyarokat a bolgárok, megtámadására biztatta. A magyaroknak sikerül is megfékezni Simeon bizánci hadműveleteit. Simeon halálával hanyatlásnak indul a bolgár birodalom, és II. Basziliosznak sikerül fokozatosan a fennhatósága alá vonni a területet, így Bulgária 1018-ban bizánci uralom alá kerül.
/II. Basziliosz-t “Bolgárölőnek” nevezték, mert 1014-ben foglyul ejtett 15000 bolgárt és megvakítatta őket. Csupán minden ötvenedik harcos fél szemét hagyta meg, hogy legyen, aki a megvakítottakat a hazájukba visszavezeti. Oly szörnyű látványt nyújtott a megvakítottan visszatért sereg, hogy a cár szörnyet halt./
1185-ben Tirnovóban kirobbant Aszen és Petar bojárok felkelése, mert Angelosz Izsák bizánci császár III.Béla király lányát, Margitot véve feleségül rendkívüli adót mért ki a bojárokra. A sikeres felkelés után létre jött a Második Bolgár Birodalom. Az új birodalom ismét elfoglalja Albániát, Macedóniát és Trákiát, de a következő évszázadokban a tatárok, majd a törökök rombolják, s megkezdődik az öt évszázadig tartó török uralom!
A 19. században a bolgárok egyre jobban szervezkednek a török ellen, és a szerbek által elnyert szabadságról ábrándoznak. Koprivsticánál 1876 áprilisában felkelés robbant ki, amit a törökök kegyetlenül visszavertek. Plovdivnál 15000 bolgárt mészároltak le, és 58 falut leromboltak. A hagyomány szerint Pazardzsik városa úgy menekült meg, hogy egy merész írnok megváltoztatta a parancs szórendjét “Égessétek el a várost, és ne kegyelmezzetek!” helyett – “Ne égessétek el a várost és kegyelmezzetek”–et írt.
Az 1877-78-as orosz- török háború meghozza a bolgár nép szabadságát. 1878 március 3-án megkötik a San stefanói békét. Ennek rendelkezései szerint Bulgária teljes nagyságában él, s így 170 000 km2-tel a leghatalmasabb Balkáni országgá vált. A berlini egyezmény 1878 július 13-án aláírt szerződése értelmében azonban Bulgária 64000 km2-re zsugorodott. Az országra nehéz idők jártak. Elvesztette Macedóniát és kényszerűségből belépett a központi hatalmak oldalán az első világháborúba, - az országon belüli ellenállás dacára. A háborús évek nehéz idők voltak. Rengeteg macedón menekült ide. A gazdasági krízisek is éreztették negatív hatásukat. 1923-as mészárlásnál több ezer agrár és kommunista agitátort megöltek. A második világháború kirobbanásakor Bulgária Németországhoz csatlakozott. A Hazafias Front egyre inkább szembehelyezkedett a kormánnyal, és végül sikerült megnyernie a monarchia megbuktatásához szükséges többség támogatását, s így Bulgária Oroszország mellett és Németország ellen fejezte be a háborút. Az 1954-1989-ig Todor Zsivkov vezette ország egy – különösen mezőgazdaságilag virágzó országgá vált. A kormány élén 1971 és 1981 között Sztanko Todorov állt, akit Grisa Filipov, majd 86-tól Georgij Atanaszov követett. 1989-ben a török kisebbséget sújtó hátrányos rendelkezések hatására kb. 300 ezer török nemzetiségű polgár hagyta el az országot, ami súlyosan rontotta az ország nemzetközi megítélését. 1989-ben a szocializmus összeomlásával az átmenet nehéznek és lassúnak bizonyult. A gyors infláció, a magas munkanélküliség, a szociális háló hiánya és a bűnözés erősödése csalódást idézett elő. Sorra alakultak meg az ellenzéki pártok, ekkor kezdődtek a kerekasztal-tárgyalások. 1990 júniusára tűzték ki az első többpárti szabad választásokat, és az ország élére Zseljo Zselev államfő került, akit Petar Stoyanov és Georgi Parvanov követett. A miniszterelnöki széket Andrej Lukanov, Dimitar Popov, Filip Dimitrov, Ljuben Berov, Z.Videnov, és Ivan Kosztov foglalata el. 2001 óta Simeon von Saxen-Coburg-Gotha- III. Boris cár fia- Bulgária miniszterelnöke.
Államszerkezet
Államformája köztársaság. A legújabb alkotmányt a rendszerváltást követően 1991-ben fogadták el, ami többpártrendszert, szabad választásokat biztosít. Bulgária törvényhozása 240-tagú, négy évre közvetlenül választják. A pártoknak a szavazatok 4%-át kell megszerezniük a parlamentbe kerüléshez. Az állam élén a köztársasági elnök áll, akit öt évre választanak legfeljebb kétszer. Ő egyben a hadsereg főparancsnoka is. Ő nevezi ki a miniszterelnököt, írja ki a választásokat, valamint ellenjegyzi a parlament által elfogadott törvényeket. A végrehajtó hatalom élén a kormány áll. A miniszterelnököt valamint a kormány tagjait, a legtöbb szavazatot kapott parlamenti párt jelöli. Bulgária kulturális életének egyik legnagyobb hagyománnyal bíró rendezvényén - amelyet 1969 óta minden évben megszerveznek - diákok, amatőrök, színművészeti egyetemisták és hivatásos színészek vesznek részt. Az idei szavalóverseny témája: a bolgár-magyar kulturális kapcsolatok; a szerelem és a szabadság a magyar és a bolgár irodalomban.
A több mint száz résztvevő különféle díjakra lehet esélyes: a pénzjutalmak mellett a nyertesek átvehetik még a bolgár Kulturális Minisztérium nagydíját, a Magyar Kulturális Intézet díját (egyhetes magyarországi utazás, a balatonfüredi Fordítóház és a MALÉV támogatásával), valamint a szófiai magyar nagykövet díját (kétszemélyes hétvége Budapesten). Az Európa és Ázsia közti fontos keresztezodésen fekvo mai bolgár földek még az oskorban is lakottak. Minden itt lakott nép - trákok, bolgárok, szlávok, - hagyott saját lenyomatát a világ kulturörökségében. A több száz sírkamrában a trákok és elodjei egyedülálló, nagy muértékkel bíró példáit hagyták anyagi és szellemi kultúrájuknak. Világszerte híresek a Várnai nekropolisz i. sz. elotti 4 000 évbol, amely megorizte a világ legrégibb, ember alkotta aranyát, a trák sírkamrák és szentélyek Kazanlakban, Szvestariban, Sztaroselben, Alexandrovóban, a számos, világszerte nagyra becsült trák aranykincsek.
Sok a görög, római és bizánci lelet az ókorból és a korai középkorból. A bolgárok megörökölték ezt a magas szintu kultúrát, továbbra gazdagították több ezeréves tapasztalatukkal, orzik és a mai napig is fejlesztik. A bolgárok megadták a világnak saját naptárukat, az elso szláv nyelvu ábécét, amelyet a Ciril és Methód testvérek megalkottak, és akiket az egyház Európa védnökeinek szentelte, a szentszövegek szláv-bolgár fordításait, a Madarai lovast, a népdalokat szertartásokat és népmuvészetet. A legújabb korban a bolgár kultúra büszkélkedik irodalom, muvészet, zene és építészet vívmányaival.

Szólj hozzá!

Bulgária gazdasága

2010.06.22. 12:47 borzeblogger2.1

 

Gazdaság

 


Gazdasága: agrár-ipari ország. Bulgária 1996-1997-es gazdasági válsága az átalakuló Közép-Európában a legsúlyosabb volt. A GDP közel 10%-os visszaesésének legfontosabb tényezője a bankrendszer összeomlása volt. 1997 áprilisában új gazdasági stabilizációs programot hirdettek meg, amelynek legfontosabb eleme a privatizáció felgyorsítása volt. 1998-ra a GDP közel felét már a magánszektor állította elő. Sőt, 1999-re az állami kézben lévő iparvállalatok felét leépítették, s megkezdődött a bolgár pénzintézetek privatizációja is 2000-től kezdve az ország gazdasági növekedési mutatója már éves szinten meghaladta a 3%-ot, de a gazdasági-politikai bizonytalanságok nyomán (például a feketegazdaság becslések szerint a bolgár GDP 1/3-át adja) a külföldi működőtőke befektetések szintje még alacsony. Gazdasági jövőjének legfontosabb kérdése az ipari szerkezet átalakítása.
•    A nemzeti valuta a leva.
•    GNP: 12,6 milliárd USD.
•    A GMP/fő adatai: 1560 USD. A GDP szektoriális megoszlása: mezőgazdaság 14%, ipar 29%, szolgáltatás 58%.
Mezőgazdaság
Bulgária nagymúltú mezőgazdasága az 1990-es évtizedben, a rendszerváltozás éveiben szinte a teljes összeomlás szélére jutott, s csak 1997-től kezdődött meg a termelés emelkedése. Jövőbeli fellendülése elsődlegesen a földtulajdonviszonyok rendezésétől függ.
Mezőgazdasági termékei:
•    Észak-Bolgár-tábla: búza, kukorica, napraforgó, a domboldalakon szőlő, gyümölcsfák
•    Balkán-hegység: juh-, kecske-, és kisebb mértékben szarvasmarha, a medencékben rózsakertészetek
•    Marica-alföld: öntözéses gazdálkodás, gyapot, rizs, korai zöldségfélék, gyümölcsösök, szőlők
•    Rodope, Sztruma-völgy: dohány.
 

Szólj hozzá!

Pár szó az időjárásáról

2010.06.15. 09:41 borzeblogger2.1

Évtizedeken keresztül nyaraltak a magyar turisták a Fekete tenger csodás partján, az Aranyhomokon és a Napos parton, olykor megismerve Bulgária más tájait is. Kisgyermekes családok, kalandvágyó fiatalok keresték fel sekély tengerpartját, égbenyúló hegyeit, zöldellő erdeit. Az ország természeti adottságai az idők során mit sem változtak, ma is kielégíti az idelátogatók minden igényét.
Mi is az, ami különösen vonzó ebben a furcsa, szép balkáni országban?
A tenger kékje ragyog, hófödte csúcsok villognak a napfényben, kolostorok imára buzdító csendje némaságra int.
Mégis miért volt a néhány év mellőzöttség?
A kelet-közép–európai tömb átalakulása a Balkánt is érintette így természetesen Bulgáriát is. Lakói nehezen éltek, sokan főként a fiatalok kivándoroltak nyugat Európába és észak Amerikába “szerencsét próbálni”. Ma az ide látogatók tapasztalhatják, hogy a helyiek éppolyan kedvesek és vendégszeretők, mint régen. A nyugati árakhoz képest Bulgária ma is olcsó, sőt mondhatjuk a legolcsóbbak között van. Kevés olyan országot találunk, közelünkben ahol közel 3000 m-es hegyek nyúlnak a magasba, égszínkék tenger, a monostorokban barátságos szerzetesek fogadnak bennünket, s az érintetlen természettel találkozunk. Múltbeli romantikánkat megtaláljuk az ország minden pontján, hiszen a 3000 éves történelem végig kísérheti utunkat!

Mint Herodotos írta:
“Nem tudom, mi szebb, Athén vagy Apollónia”

Földrajzi fekvés
Bulgária Délkelet-Európában, a Balkán félsziget északkeleti részén fekszik. Bulgáriát öt ország határolja. Északon a természetes határ a Duna-mely Romániától választja el, nyugaton Szerbia és Macedónia, délen Törökország és Görögország. Az ország nyugati és déli határai legnagyobbrészt természetes határok, amelyek a határhegység gerincén vagy oldalában haladnak. Északon a Duna , keleten a Fekete tenger, -melynek határvonala 378 km hosszú, délen és nyugaton hegyek határolják.

Tájegységek
Területének kétharmada síkság, és dombvidék, egyharmadát hegyek borítják A legmagasabb a Rila hegység,- Mussala csúcs, 2925m magasságával a Balkán félsziget legmagasabb csúcsa. A második a Pirin, hegység, 2914m magas a Vihren csúcs, majd a Rodope hegységben a Vitosa következik. Közepén nyugat-keleti irányban egész területén végighúzódik a Balkán hegység /Sztara planina-Öreg hegység/, mely kettéosztja az országot. Északon a Duna –síkság, /Dunavszka ravnina/ a Balkán hegységtől délre a hegyek /Vitosa, Rila, Pirin Rodope/, keleti irányban a Trák síkság található.
A leghosszabb bolgár folyó a Marica, mely a Rila hegységben ered, és az Égei tengerbe ömlik.

Legmagasabb pont: Musala csúcs /2925m/ Rila hegységben
Legalacsonyabb pont: Fekete tenger: 0.m

Klíma
Mérsékelt kontinentális éghajlat, mely inkább az ország északi részére jellemző. A Fekete-tenger partvidékén a tél enyhébb, a nyár hűvösebb, az ősz hosszú és kellemes. A magashegyvidéki klimatikus területen az éghajlat hűvösebb. Július és augusztus a tengerparti nyaralás csúcsideje. Az átlaghőmérséklet ilyenkor 23 C, de a higanyszál gyakran emelkedik 35C fölé. A frissítő légáramlat, mely a tenger felől érkezik kellemessé, teszi a legforróbb napokat is. Június a legnedvesebb hónap a Fekete tengernél. A fürdési szezon június közepétől szeptember végéig tart. Az országban a csapadék mennyisége kevesebb mint hazánkban.

Átlaghőmérsékletek a tengerparton

°C

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nappal:

21

26

29

29

24

20

Éjszaka:

12

16

18

17

15

11

Víz: 

15

19

22

23

21

17

Szólj hozzá!

Vidi

2010.06.10. 11:12 borzeblogger2.1

Nemrég dobtam össze ezt a vidit, nézzétek meg :)

Szólj hozzá!

Általános infók

2010.06.07. 14:22 borzeblogger2.1

Általános

Bulgária a Fekete-tenger partján fekvő állam Délkelet-Európában. Nemzetközi tagsága: EU, ENSZ, EBESZ, Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés, Nemzetközi Valutaalap, WTO, NATO. Az ország 2007. január 1. óta az Európai Unió tagja. Bulgária kulturális öröksége: A Nevszki Székesegyház Szófiában, az egyik legnagyobb ortodox székesegyház Európában.Bulgária figyelemreméltó, ezer éves múltra visszatekintő kulturális örökséggel rendelkezik. Az ország területén 36 történelmi-kulturális rezervátum és több mint 40 000 kulturális emlékmű található. Ezek különböző történelmi időkből származnak: történelem előtti ásatások, trák sírok, görög archeológiái maradványok, római- és bizánci kori várak, az Első és Második Bolgár Cárság, a nemzeti reneszánsz idejéből fennmaradt történelmi emlékművek. Továbbá a nagyvárosok megőrzött építészeti együttesei valamint eredeti atmoszférát és egykori tipikus, reneszánsz korabeli bolgár építészetet megőrzött egész falvak, városok: Plovdivi óvárosa, Veliko Tarnovo, Koprivstica, Trjavna, Arbanaszi, Bozsenci, Zseravna, Melnik, Banszko, Kovacsevica, Neszebar, Szozopol. stb. Bulgáriában sok (több mint 160) templom és kolostor található. A kolostorok közül a leghíresebbek és a leglátogatottabbak a következők: rilai, bacskovoi, rozserii, trojani, preobrazseni, valamint az aladzsai kőkolostor. A turisták a kolostorok sokaságában éjszakázhatnak, s így teljes egészében átélhetik a szent helyek atmoszféráját. Az országban több száz nevezetes templom van, amelyek a bolgár ikonfestő iskolák egyedi képeit, falfestészetét, fafaragásait, középkori freskóit és ikonjait őrzik. UNESCO védnökség alatt lévő emlékművek: Bulgáriában hét történelmi – kulturális emlékmű és két rezervátum található, amelyek az UNESCO világörökség védnökségi listájában szerepelnek: a Szvestariban található trák sírhely, a kazanlaki trák sírkamra, a madarai lovas, a Szófia mellett levő Bojana-templom, az Ivajloban lévő kőkolostorok; a rilai kolostor; Neszebar óvárosa, a bioszférás Szrebarna Rezervátum, valamint a Pirini Nemzeti Park.


Bulgária (Bulgaria) információk:

Fővárosa: Sofia
Lakosság száma: 7 946 000 (2002-ben)
Terület: 110 910 km²
Ebből szárazföld: 110 550 km²
Hívószám: +359

 

Szólj hozzá!